Mistä stressi tulee?

28.02.2024

Kaikissa hoidoissani perimmäinen päätarkoitus on poistaa kroonista stressiä kehosta ja mielestä. Stressi aiheuttaa nykyään paljon fyysisiä ja henkisiä vaivoja ja jopa sairauksia. Stressiltä ei voi kukaan ihminen tai eläin välttyä elämässä eikä tarvitsekaan. Ongelmia syntyy, kun stressi kroonistuu ja palautumisvaihe jää pois.

Kerron oman tarinani, mistä minun stressini on syntynyt. Ehkä pystyt samaistumaan tai ehkä sinun tarinasi on erilainen. Minun stressini on saanut alkunsa jo lapsena. Herkkänä lapsena opin myötäilemään toisia ihmisiä ja välttämään konflikteja. Kehoni oppi olemaan varuillaan koko ajan. Hermostoni taistele ja pakene- tila juuttui päälle. Hermostoni ei toiminut enää niin kuin se pitäisi toimia. Kun tätä jatkui vuosikausia, kehoni tottui siihen niin, että siitä tuli normaalin tuntuinen tila olla ja toimia. Rauhallinen ja palauttava oleminen tuntui jopa oudolta kehossa, ja tietämättäni pyrin omalla toiminnallani pysymään koko ajan korkeassa vireystilassa. Korkeassa vireystilassa on helppo pysyä nukkumalla huonosti, pyörittämällä ajatuskehää jatkuvasti päässä, katsomalla telkkaria, selaamalla somea ja nauttimalla siihen päälle vielä runsaasti kofeiinipitoisia juomia pitkin päivää.

Hermoston autonominen osa (taistele ja pakene- tila) on yhtä tarpeellinen elämässä kuin palautumishermosto. Molempia tarvitaan. Ongelmat syntyvät siitä, kun tasapaino puuttuu. Kenenkään keho ei jaksa loputtomasti olla taistele ja pakene-tilassa, vaan stoppi tulee väkisin jossain vaiheessa. Hermoston eri osioiden tulisi toimia tasaisesti ja kytkeytyä päälle ja pois päältä tarvittaessa.

No millä sitten pääsin pois stressin kehästä? Vieläkin huomaan kehoni hakeutuvan helposti korkeaan vireystilaan, mikä on sille tuttua, eli matkalla ollaan. Muutos on se, että nykyään huomaan vireystilan kohoamisen ja osaan reagoida siihen heti. Minulla on keinoja säädellä vireystilaani. Pelkkä ajatus rauhoittumisesta ei riitä rauhoittamaan hermostoa, vaan tehokkaampi tapa on käyttää kehollisia harjoituksia esimerkiksi hengitysharjoituksia. 

Muita apukeinoja hermoston tasaisen toiminnan palauttamisesta on ollut minulle säännölliset mindfulness-/meditaatioharjoitukset, hengitysharjoitukset, energiahoidoissa käyminen, äänimaljojen soittaminen, Yin-jooga ja kofeiinipitoisten juomien käytön lopettaminen. Näiden asioiden säännöllinen harjoittaminen on tärkeää.

Jos tunnistat itsessäsi stressiä ja haluaisit aloittaa tiesi kohti tasapainoista hermostoa, kannustan sinua todella. Se on työtä, joka todella kannattaa. Palkintona siitä saat paremman ja tasapainoisemman mielen, joka heijastuu kaikkiin elämän osioihin. Sä olet sen arvoinen!