Hevosten äänimaljahoito

31.01.2024

Oma tarinani äänimaljojen kanssa alkoi keväällä 2022. Sain Instagramin tarinavirtaan mainoksen oman hevosen äänimaljahoitamisen kurssista. Päätin tarttua tilaisuuteen. Ymmärrän nyt myöhemmin, että tämä kaikki ei ollut ollenkaan sattumaa. Äänimaljat veivät minut mukanaan heti. Niiden soidessa oli helppo keskittyä olemaan läsnä ja kuuntelemaan hevosta. Niiden sointi kuulosti ihmeelliseltä. Äänimaljojen kanssa aloin opetella myös samalla läsnäolon taitoja ihan alkeista sekä kehotietoisuutta. Vuosia ylikierroksilla ollut hermostoni oli huonossa kunnossa. Se yli virittyi pienestäkin asiasta, josta koitui monenlaista haastetta elämääni. Äänimaljaa hevoselle soittaessani myös oma kehoni alkoi pikkuhiljaa toipua. En säpsähdellyt tallilla enää pienistä asioista ja lopulta huomasin kehoni pysyvän rentona jopa hevosen säikähtäessä jotain. Tämä oli selvä merkki, että hermostoni oli alkanut toipua.

Äänimaljojen vaikutus perustuu äänen värähtelyyn ja ääniaaltojen kykyyn kuljettaa energiaa. Ei siis mihinkään yliluonnolliseen asiaan. Ääniaallot etenevät paineen vaihteluna väliaineessa, johon ne kulloinkin törmäävät. Paineen vaihtelu aiheuttaa värähtelyä, joka tuntuu kehossa fyysisenä värähtelynä. Hevonen on hyvin herkkä eläin ja aistii siksi äänimaljasta lähtevän värähtelyn. Se sekä kuulee sen että tuntee. Ääniaaltojen tuottama värähtely kehossa aiheuttaa syvää rentoutumista sekä hermoston toiminnan tasapainottumista.

Hevosten äänimaljahoito on uusi asia Suomessa, joten jos nyt luet tätä kirjoitusta, olet kokeilunhaluinen ja edelläkävijä hevosten hyvinvoinnin edistämisessä. Äänimaljahoito mahdollistaa hevoselle olla hetken ihmisen kanssa, jossa siltä ei pyydetä tai vaadita mitään. Hevonen oppii läsnäoloa ja rauhoittumista ihmisen seurassa. Hevosen oma ääni vahvistuu, kun sen pieniäkin eleitä kuunnellaan ja niihin reagoidaan. Hevosen parasympaattinen eli palautumishermosto aktivoituu ja stressitaso laskee. Tällä on monipuolisia terveyteen vaikuttavia vaikutuksia. Äänimaljahoidossa myös sinä saat läsnäolohetken oman hevosesi kanssa tarkkaillen sen eleitä ja yhteytenne vahvistuu.

Hoitofilosofiani on, että hoito tapahtuu aina hevosen ehdoilla. Hevonen on vapaana, ilman varusteita, koko hoidon ajan esimerkiksi karsinassa tai tarhassa. Sellaisessa paikassa, jossa hevonen tuntee olonsa turvalliseksi. Kuuntelen tarkasti hevosen eleitä ja ilmeitä koko hoidon ajan ja muokkaan hoidon kulkua hevosen käyttäytymisen perusteella. Hoito alkaa aina äänimaljakylvyllä, joka tarkoittaa sitä, että maljaa/maljoja soitetaan vähintään muutaman metrin etäisyydeltä hevosesta. Hevonen saa rauhassa tottua maljojen soitiin ja värähtelyyn kehossa. Jokainen hevonen reagoi eri tavalla hoitoon ja kaikenlaiset reaktiot ovat sallittuja.

Äänimaljahoito on holistinen eli kokonaisvaltainen hoitomuoto. Sen vaikutus tapahtuu pääasiassa hermoston kautta. Kun hermosto rentoutuu, niin sanottu palautumishermosto aktivoituu, millä on monia terveydelle positiivisia vaikutuksia: Unen laatu paranee, ruoansulatuselimistö aktivoituu, stressitaso laskee. Maljan värähtely yltää syvemmälle elimistöön kuin käsin tehtävissä hoidoissa. Vasta-aiheita hoidolle ovat akuutti tulehdustila, vahva lääkitys(esim. kipulääkitys). En myöskään soita maljoja tiineenä olevien tammojen läheisyydessä.